Monday, July 4, 2016

J&K State Eligibility Test 2013 LIS Paper 3 (31-40)


1. Separate Budget allocation for text book collection for P.G. Students is an example of :
Zero based budget
Statutory budget
Unstatutory budget

2. “Cranfield Studies” are an example of :
Experimental Research
Basic Research
Survey Research
Historical Research

3. Match the following :
(a).Library of Congress i.1952
(b).INSDOC ii.1954
(c).Delivery of Books ACT iii.1903
(d).Imperial Library, Calcutta iv.1800
(ii) (i) (iii) (iv)
(i) (iii) (ii) (iv)
(iv) (i) (ii) (iii)
(i) (ii) (iii) (iv)

4.Match the following :
(a).C. A. Cutter i.Bibliographic Classification
(b).J. D. Brown ii.Expansive Classification
(c).S.R. Ranganathan iii.Subject Classification
(d).H. E. Bliss iv.Colon Classification
(ii) (iii) (iv) (i)
(i) (ii) (iii) (iv)
(iv) (i) (ii) (iii)
(iii) (ii) (iv) (i)

5.Match the following :
(a).SENDOC i.Social Sciences
(b).INPADOC ii.Sciences
(c).NASSDOC iii.Patents
(d).INSDOC (NISCAIR) iv.Small Scale Industries
(ii) (iii) (iv) (i)
(i) (ii) (iii) (iv
(iv) (i) (ii) (iii)
(iii) (ii) (iv) (i)

6. Match the following :
(a).Best books for the largest numbers (1956) i. D.B. Krishna Rao
(b).Library is the heart of all university work ii.B.S.Kesavan(1948)
(c).First Ph.D. in Library Science iii.S.Radhakrishnan
(d).First Librarian of National Library(India) iv.Melvil Dewey
(ii) (iii) (iv) (i)
(i) (ii) (iii) (iv)
(iv) (iii) (i) (ii)
(iii) (iv) (i) (ii)

7.Match the following :
(a).Books in Print i.Directory
(b).Worlds of Learning ii.Trade bibliography
(c).Kissing’s Record of World Events iii. Travel guide
(d).Fodor’s Guide to India iv.Newspaper digest
(ii) (i) (iv) (iii)
(i) (ii) (iii) (iv
(iv) (i) (ii) (iii)
(iii) (ii) (i) (iv)

8.Match the following :
(a).World of learning i.Alphabetical
(b).Sear’s list of subject headings ii.Classified
(c).Roget’s International Thesaurus iii.Geographical
(d).Indian National Bibliography iv.Topical
(b) (d) (a) (c)
(c) (a) (d) (b)
(a) (b) (c) (d)
(d) (a) (b) (c)

9.Match the following :
(a).Persons i.Encyclopedia
(b).Places ii.Statesman year book
(c).Facets about country iii.Geographical dictionaries
(d).Background information iv.Who’s who biological dictionaries
(d) (c) (b) (a)
(c) (b) (a) (d)
(b) (a) (d) (c)
(a) (d) (c) (b)

10.Match the following :
(a).Asiatic society library i.Tanjore
(b).Connemara public library ii.Patna
(c). Khuda Bux oriental library iii.Chennai
(d).Saraswati Mahal library iv.Kolkata
(a) (b) (c) (d)
(d) (c) (b) (a)
(c) (d) (a) (b)
(b) (d) (a) (c)


Post a Comment

Your suggestions are important to improve this site