Saturday, November 14, 2015

Objective Questions on Geographical Sources-1

Geographical Sources

1. Geography deals with
(a). the surface of the earth (continents and countries)
(b). the climate,
(c). plants, animals,
(d). natural resources, people and industries

(a) only
(a) and (b)
(a), (b), and (c)
(a),(b),(c),and (d)

2.Which of the follwing is/are example for general geographical sources of information
(a). encyclopaedias
(b). yearbooks and almanacs,
(c). dictionaries,
(d). statistical sources

(a) only
(a), (b), and (c)
(a), (b), and (d)
(a),(b),(c),and (d)

3.Select the advantages of Geographical Sources:
(a). they give information for smaller units not found in general reference books
(b). the information given often is more precise
(c). they are generally limited to one area, and easier to use.

(a) only
(a) and (b)
(a) and (c)
(a), (b), and (c)

4.Which of the follwing is/are example for Specific geographical sources of information
(a). maps, atlases and globes
(b). gazetteers
(c). travel guides

(a) only
(a) and (b)
(a) and (c)
(a), (b), and (c)

5. Maps, Atlases can be categorised into
(a). General or Topographic
(b). Local
(c). Special or Thematic
(d). In series

(a), (b), and (c)
(a), (b), and (d)
(b), (c), and (d)
All of the above

6.Gazeteers can be categorised into
(a).International
(b).National
(c).Topographic
(d). Regional or Local

(a), (b), and (c)
(a), (b), and (d
(b), (c), and (d)
All of the above

7.Travel Guides can be categorised into
(a). In Series
(b). individual
(c). Regional
(d). International

(a) and (b)
(a) and (c)
(a) and (d)
(c) and (d)

8.A map is a representation of certain boundaries of the earth on a flat surface showing
(a). countries
(b). bodies of water
(c). cities

(a) and (b)
(a) and (c)
(b) and (c)
(a), (b), and (c)

9.An atlas is a collection of
(a). maps
(b). tables
(c). charts

(a) and (b)
(a) and (c)
(b) and (c)
(a), (b), and (c)

10.Say True or False
Globe is a spherical representation of the earth.

True
False

0 comments