Thursday, October 8, 2015

Maharashtra State Eligibility Test 2015 Paper 2 Library and Information Science Tentative Key

1.First state-aided Public Library in India Was established by

(A) William Jones
(B) W.A. Borden
(C) Maharaja' Sayajirao Gaekwad
(D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: C

2. In a virtual library

(A) There is no corresponding physical collection
(B) Collection is available online as  well as offline
(C) Collection is available online as well as print form
(D) Collection is available on CD as well as print form
Answer: A

3. DOS, UNIX. LINUX, Windows are examples of

(A) Application software
(B) System software
(C) Computer language
(D) Operating system
Answer: D

4. Lotka’s law is related to

(A) Word frequency count
(B) Scientific productivity
(C) Distribution of papers in the periodicals
(D) Citation analysis
Answer: B

5. Which of the following cannot be considered as probability sampling

(A) Lottery method of sampling
(B) Systematic sampling
(C) Snowball sampling
(D) Cluster sampling
Answer: C

6. Who provided the first explication of a theory of scales for the measurement of operational variables

(A) E.S. Pearson
(B) SS. Stevens
(C) F.W. Lancaster
(D) Steve Leach
Answer: B

7. The standard deviation of a population is

(A) Mean of the squared deviations
(B) Mean deviation
(C) Simply the variance
(D) Simply the square root of the variance
Answer: D

8. Abstracts in LISA (Library and Information Science Abstracts) are arranged according to
(A) DDC
(B) Colon classification
(C) A special scheme of classification
(D) UDC
Answer: C

9. According to Dr. S.R. Ranganathan the proportion of expenditure of University Library budget on books and other reading materials should be
(A) 60%
(B) 50%
(C) 40%
(D) 30%
Answer: C

10. A Standard TQM tool would be
(A) Questionnaire
(B) Interview
(C) Diary
(D) Flow chart
Answer: D

Official Tentative keys published in 
setexam.unipune.ac.in/AnswerKey_Set.aspx



9 Comments:

  1. AS PER MY KNOWLEDGE ANS OF 1 QUESTION IS D

    ReplyDelete
  2. please give answer key of whole paper-2 & paper-3 of Maharashtra set 205

    ReplyDelete
  3. sir thanks for update

    ReplyDelete
  4. Please give a Whole Ans. Key of Paper 1, 2, 3

    ReplyDelete
  5. super works sir

    ReplyDelete
  6. Thanks, for published some questions answer.
    Please publish answer key of 2 & 3 paper

    ReplyDelete
  7. Sir Thanks, for some questions answerkey updated. Please update remaining answerkey

    ReplyDelete
  8. sir bahut time hogaya age ki answer key bhejiye

    ReplyDelete

Your suggestions are important to improve this site