Tuesday, July 2, 2013

UGC NET June 2013 Library and Information Science Paper 2

1.The distinct characteristic(s) of digital objects are
(A) Physical Medium
(B) Logical process
(C) Conceptual recognition and transaction
(D) All the above

2. ‘Who’s who in India’, an irregular publication is published by
(A) Business Press, Bombay
(B) Sterling, New Delhi
(C) Tradesman & Men Asia, Delhi
(D) Sahitya Samsad, Calcutta

3. Which department of the Government of India deals with Public Libraries?
(A) Department of Archaeology
(B) Department of Culture
(C) Department of Primary Education
(D)Department of Science and Technology

4. Information on Prime Minister of Bangladesh can be found in
(A) International Who’s who
(B) Who’s Who in Bangladesh
(C) Current Biography
(D) Statesman’s Yearbook

5. ‘Eradication of "Malaria in India 1990-l999’ - a report can be categorized under
(A) Trend Report
(B) Review Report
(C) State of the Art Report
(D) Research Report

6. Which is not a reprographic service?
(A) Micro Copying 
(B) Blue Printing
(C) Paper Printing
(D) Thermo Copying

7. ERIC is sponsored by
(A) US National Health Institute
(B) Health and Rehabilitation Services Division, ALA
(C), Department of Health Education & Welfare, Government of USA
(D) Health Science Information Centre, USA

8. In the library hierarchy which level of management is responsible for execution of policies?
(A) Middle level
(B) Operational level
(C) Top level
(D) Lower level

9. METS stands for
(A) Machine Encoded Transmission System
(B) Metadata Encoded for Textual Sources
(C)Machine Encoded Textual Standard
(D) Metadata Encoding Transmission Standard

10. Sector Device is an extension of
(A) Gap Device
(B) Empty Device
(C) Octave Device
(D) Group Notation Device

11. “Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is
(A) Raw Title
(B) Expressive Title
(C) Kernel Title
(D) Transformed Title

12. A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is
(A) Logical Chart'
(B) Flow Chart
(C) System Flow Chart
(D) Network Chart

13. The 12 rules for relational database were given by
(A) E.F. Codd
(B) Charles Babbage
(C) James Weyer
(D) Tim Berners Lee

14.  A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is
(A) Bit handling' 1 S
(B) Bit mapping
(C) Bit pattern A
(D) Bit matrix

15. ZOTERO is a
(A) Content Management System
(B) Reference Management System
(C) Serials Management System
(D) Bibliographic Reference Management System

16. A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as
(A) Star Network
(B) Ring Network
(C) Hierarchical Network
(D) Multipoint Network

17. Impact factor is devised by
(A) Eugene Garfield
(B) Alan Pritchard
(C) David Hume
(D) Louis Brandeis

18. A skilful method of providing means, mechanism and structural elements to streamline organizational work is known as
(A) Role Analysis
(B) Strategic Planning
(C) Work Culture
(D) Autonomous Planning

19. Financial allocation made to a library for purchase of furniture and equipments usually comes under the budget head
(A) Recurring grant
(B) Endowments
(C) Non-recurring grant
(D) Annual grant

20. Historical Government  records related to an organization are maintained in
(i) Archives
(ii) Museums
(iii) Repositories
(iv)Government libraries


(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C)  (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.

21. Major elements of a profession are
(i) Philosophy.
(ii) Body of knowledge
(iii) Publicity
(iv) Status


(A) (i), (ii), (iv) are correct.
(B) (i), (ii), (iii) are correct.
(C) (ii), (iii), (iv) are correct.
(D) (i), (iii), (iv) are correct.

22. Which of the following states don’t have library legislation?
(i) Haryana
(ii) Delhi
(iii) J & K
(iv) Manipur
(A) (i) and (ii) are correct.
(B)  (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.

23. Which of the following principles are associated with library building planning
(i) Principle of Uniformity
(ii) Principle of Comfortability
(iii) Principle of Simplicity
(iv) Principle of Continuity
(A) (i), (ii) and (iii) are correct. 
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (i),'(ii) and (iv) are correct. 
(D) (iii), (iv) and (i) are correct.

24. ETD 'database in India is maintained by
(i) Shodhgangotri
(ii) Vidyanidhi
(iii) Shodhganga _
(iv) INDEST-AICTE consortitun


(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct.
(C) (ii) and (iii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.

25. Vocabulary in a database is controlled by
(i) Thesaurus files
(ii) Dictionary files
(iii) Standard files
(iv) Authority files


(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (iii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.

26. Limitations of Bibliometrics is/are.
(i) Analyzing research and development trends
(ii) Describing text, not necessarily meaning and context
(iii) Identifying the active areas of research
(iv) Citation bias


(A) (ii) and (iv) are correct.
(B) (i) and (iii) are correct.
(C)  (i), (ii) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.

27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.

(i) Questionnaire
(ii) Interview
(iii) Observation
(iv) Library records


(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct.

28. Which of the following are prohibited under copyright?
(i) Downloading a document, printing multiple copies
(ii) Placing a copyright protected document on web-server
(iii) Downloading a document and save it in folder
(iv) Downloading a document with license to use and E-mailing it.

(A) (i), (iii) and (iv) are correct.
(B) (i), (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii), (iv) and (ii) are correct.
(D) (i), (ii) and (iv) are correct.

29. The professional ethics help to __.
(i) Get the right direction
(ii) Enhance image
(iii) Get more salaries
(iv) Resolve day to day issues

Codes :
(A) (ii) and (iii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.

30. Match the following :

 List-I                                                  List--II
a. Systematic Bibliography ------------------  i. List of macro/micro ideas of articles
b. Analytical or Critical Bibliography ------------  ii. Physical nature of books
c. Historical Bibliography --------------   iii. Listing of items with minimum details
d. Documentary Bibliography------ iv. Concerned with art of writing, printing and binding

Codes :
(A) i, iv,iii, ii
(B)  ii, i,iv,iii
(C) iii, ii, iv,i
(D) ii, iv, iii,i

31. Match the following queries with their appropriate category of reference source:

a. Enrolment of students in a university-----i.Yearbook
b. Weather of Denmark-----------------------ii.Statistical source
c. No. of  foreigners visited World Book Fair in 2011-iii. Directory
d. No. of hospitals in China---------iv.Geographical source

Codes: A
(A) iv, iii, i, ii
(B) I, iii,  ii, iv
(C) ii, iv, i, iii
(D) iii, iv, i, ii

32. Match the following:

a. lst Law of Library Science             i. Real time access
b. 2nd Law of Library Science          ii. Search engine & subject gateways
c. 3rd Law of Library Science           iii. Web access to resources
d. 4th Law of Library Science           iv. Open access, initiatives

Codes :
(A) iii, iv, ii,  i
(B) iv, i, ii, iii
(C)i, iii, ii, iv

33.Match the following

a.Douglas McGregor               1. Scientific Management
b.Abraham Maslow                 2. School Theory of Authority Structure
c.F .W. Taylor                         3. Self Actualization Needs
d. Max Weber                                     4. Theory X and Theory Y

(A) 4,3,1,2
( B)2,3,1,4
(C) 3,4,2,1
(D) 1,4,2,3

34. Match the following DDC numbers

a. Education                1. 7703
b. Medicine                 2. 370
c. Photography            3. 6l0
d. Astronomy'                         4. 520


(A) 3,1,4,2
(B) 2,3,1,4
(C) 1,4,3,2
(B) 4,2,1,3

35. Match the following:

a. Key to a given collection                    1. Abstract
b.Key to literary sources on a subject     2. Index
c. Representation of subject concept     3. Catalogue
d.Condensation of a document              4. Bibliography

(A) 3,4,2,1
(B) 2,3,4,1
(C) 1,2,3,4
(B) 4,1,2,3

36. Match the following:
a. Unity of command              1. Specialization
b. Unity of direction               2. Strength in unity
c. Esprit de corps                     3. Orders from only one person
d. Division of work                  4. One boss, one plan


(A) 4,3,2,1
(B) 2,4,3,1
(C) 3,4,2,1
(D) 1,4,3,2

37. Give in sequence, the following in order of their origin:
i.  National Library
ii. Calcutta Public Library
iii. Imperial Library Act
iv. Imperial Library


(A) ii, iii, iv, i
(B) i, ii, iii, iv
(C) iii, i, iv, ii
(D) ii, iv, iii, i

38. Arrange- the following according to year of publication
i. Colon Classification
ii. Prolegomena to Classification
iii. Five Laws of Library Science
iv. Classified Catalogue Code
(A) iii, iv, i, ii
(B) iv,ii,i,iii
(C) iii, i, iv, ii
(D)i, ii, iv, iii

39. Assertion (A): Digitization has proved to be possible for every format and medium held by library.
Reason (R): All libraries' are making their text and visual collections digitized.

(A)  (A) is true, but (R) is false.
(B)  (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

40. Assertion (A): In spite of political, economic and technological support, the growth of Public Library System is lopsided.
Reason (R): The public libraries are totally depending on cess/tax   amounts.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

41. Assertion (A) ‘: ‘Pay and Use’ concept has not been accepted in libraries of India.
Reason (R): Library staffs do not possess the essential skills required for product development and promotion.
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) are false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.

42. Assertion (A) : Library Science profession in India enjoys the status at par with medical, legal and management professions.
Reason (R): S.R. Ranganathan’s contributions and teachings for V Indian librarianship secured a status to the profession.

(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C)  Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.

43. Assertion (A): In conducting research, Social Sciences are not considered at par with natural sciences.
Reason (R): Research in Social Sciences can’t be performed so rigorously as can be in Natural Sciences.

(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

44. Assertion (A): Research starts in mind first and then in laboratories.
Reason (R): Systematically conducted research leads to generalization.
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is (me.
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false.

45. Assertion (A): Systematic and efficient use of statistical tools -in research helps in precise interpretation of research results.
Reason (R): Statistical tools cannot give specific' explanations of the data.
Codes: A
(A) Both (A) and (R) are true.
(B)  (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.

Read the following passage and answer the questions 46 - 50:
While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top-down approach; in other words, it assigns membership. However,   Social Software takes a bottom-up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom-up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal
Preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top-down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software is based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition," users typically enjoy Social
Software t itself and work with various Social Software applications voluntarily.
For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash-ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low-cost tools and the critical mass of
Millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to
Feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional 'business structures. (Vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide the Opportunity for networking and allow for the self-forming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual” can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).

46. People are assigned into specific organization or groups in -------approach.
(A) Top-down approach
(B) 'Down-top approach
(C) Top-bottom system approach
(D) Down-top system approach

47. The basic feature(s) of social software is/are :
(A) Social interaction
(B) Personal interaction
(C) Enjoying social software
(D) (A) and (C) are correct

48. Authors of social media enjoy _______ of contents.
(A) Self created contents
(B) Contents from magazines
(C) Contents from many formats
(D) Contents from many languages

49. The reason/s attributed to the popularity of social networking is/are:
(A) Masses have started using internet.
(B) All have free access to internet.
(C) All are technology literates.
(D) Stimulation of on-line communities over the traditional communities.

50. The social software tools allow.
(A) Easy participation
(B) Quick networking
(C) Consumer networking
(D) Both (A)  & (B)


Konappa D said...

1-A 11- 21-A 31-D
2- 12-B 22-B/D 32-
3-B 13-A 23-C 33-A
4-A 14-B 24-C 34-B
5-C 15-B 25-D 35-A
6-C 16-D 26-C 36-C
7-C 17-A 27-C 37-D
8-C 18-B 28- 38-C
9-D 19-C 29-B 39-A
10- 20-C 30-A 40-C


Hasan Mahamed LIS said...

I appreciate your effort which you making for the preparation of NET to all who have involved in the field of library and information. I observed previous years' solved question papers and I got many answers form your side which I could not find some answers myself. I will be very if you give right explanation for every question when you post solved questions in your website.

dabhi kirit said...

Question13: 12 rules of RDBM by E.F. Codd :

Thirunavukkarasu T C said...

Thank you for your suggestion. It will take more time but I will do it

dabhi kirit said...

Q. 15 - D and Q.16 - C

nagendra kumar said...

My Dear friend I appriciat your every work but this time u r making too much late to published answer key in compair to last dec 12 net which was published by u within the week. so please immediate published updated key.
Thanking you

Thirunavukkarasu T C said...

I have excessive of work in my office. And this time some people published their answer key. so i lost my interest to prepare answer key this time. But I felt very bad after seen your comment. Thank you for your feedback.

Navneet Kaur said...


Navneet Kaur said...


Navneet Kaur said...


Navneet Kaur said...

Well Done sir, u r really doing a noble job for the Profession...God Bless U...

pradip patir said...

plz give the answer key to 2nd paper as soon as possible

dabhi kirit said...

Dont compare ur answer keys with others.
Differece is reliability. Ur answers are perfact then others. I mostly visit your site for answers. So please......
Kiritsinh dabhi
MCA. MLis.

dabhi kirit said...

Dont compare ur answer keys with others.
Differece is reliability. Ur answers are perfact then others. I mostly visit your site for answers. So please......
Kiritsinh dabhi
MCA. MLis.

Amit Thakor said...

1- D

Amit Thakor said...


Ramesh Rayapudi said...


santhosh said...

Sir i am very pleasure..becse i have got that some paper so i have one confusion that how can save this paper

Jaspal Singh said...

thank sir i read daily yr paper